Dimma (67)

Dimma är ett *prestationssto och selektionssto född 2009 ur stostam (67), uppfödd av Lena Mattsson. Hon är e. Don Primero (Donnerhall x Pik Bube I), och u. Doriz (Zorn x Matador II).

Dimma 2016

Don Primero hade i början av 2000-talet bland de allra högsta avelsindexen för dressyr i flera tyska avelsförbund, samt 56 avkommor med 580 placeringar i tysk S-klass i dressyr. Don Primero själv har segrat 41 gånger i S-klass dressyr. Han har i Tyskland 12 godkända söner, varav 9 i Huvudstambok I. Även i svensk avel har hans avkommor etablerat sig i toppen vid bedömningar och unghästtester gångarter. Don Primero är även far till flera vinnare i unghästchampionat i dressyr. Hans far, Donnerhall 330887081, f. 1981 e. Donnerwetter, var under sin tävlingskarriär världens bästa dressyrhingst. Han är far till 47 avelsgodkända söner i Tyskland, samt 32 hästar med 615 placeringar i Svår dressyr (1998). Morfadern Pik Bube I 314600373 har själv vunnit svår dressyr, samt har lämnat svårklasshästar i både dressyr och hoppning. Don Primero har nu själv det högsta dressyrindexet i Tyskland.

På mödernet återfinner vi ännu fler S-klass hingstar. I andra led via hingsten Zorn, och i tredje led via legendaren Matador II, som reds och tävlades framgångsrikt av Kyra Kyrklund. Dimmas mamma Doriz är ett selektionssto. Hon fick som unghäst dubbeldiplom och lämnade sedan flera avkommor med diplom och resultat i Msv-klass. Mormor Dolorosa är även hon ett selektionssto med gångartsdiplom och flera framgångsrika avkommor, och mormors mor Dorrit tävlade själv Gran Prix innan hon sattes i avel. År 2011 höjdes hon till avelsvärde bokstav E (Elit).

Dimma tävlade framgångsrikt som unghäst i lätta klasser med flertalet vinster och placeringar, innan hon tyvärr fick en ligamentskada i ett bakknä. Skadan berodde på trauma mot leden och är inte ärftligt. Sedan dess har hon fått tre avkommor där den äldsta tävlat lätt dressyr med flertalet vinster. Hon är av god typ med korrekta ben och väl ansatt hals. Hon har tre bra gångarter med stort plus både för skritten och traven. Skritten var fantastisk även på hennes mor och mormor så den verkar nedärvas. Dimma själv är ganska liten, men alla avkommorna har blivit ”normal stora” runt ca 167cm, och detta är förstås något som vi tar hänsyn till när vi gör vårat hingstval.

Dimma (67) kommer i år, 2023, att semineras med Bon Bravour.

Dimma 2016