Örstorps Van Rosé

Örstorps Van Rosé är ett modernt hingstföl född 01-04-2023, med långa ben och mycket gång. Han är en nyfiken och social kille med mycket ”här-kommer-jag-attityd”. Han är född i uppförsbacke och rör sig med en naturlig lätthet och spänst, med extra plus för traven. Han har varit frisk och kry, och enkel att hantera. Han vill alltid vara med och undersöka nya saker, och kommer alltid fram och säger hej till alla som kan tänkas vilja prata och klia en stund.

Van Rosé är under Rabelais som är ett Oldenburgsto född 2004 på det välkända stuteriet Dressuur & Springstal De IJzeren Man BV i Nerderländerna. Hon kommer ur ett imponerande möderne. Hennes mamma är Stats premie stoet Rueda Pr. St. Pr. Hennes mormor Royal Dream och mormorsmor Royalistin är båda Pr. St. Pr och de har också utmärkelsen Elit. Elitutmärkelsen får stona för sina avkommors prestationer, och förkortningen Pr St Pr står för ”Statprämie Stute” och motsvarar vårt svenska ”Diplom sto”. Mormor Royal Dream lämnade bland andra den i Oldenburg godkända hingsten Der Tanzer, efter Davignon I. 

Morfar är e. Lord Liberty G (e. Lord Liberty x Freiherr). Lord Liberty G verkade framgångsrikt i den Tyska aveln och tävlade själv upp till svår klass dressyr. Hans far, Lord Liberty, gick en mycket lovande hoppkarriär till mötes när han hastigt gick bort, bara 6 år gammal. Han hann dock lämna ett flertal godkända hingstar som verkade i både hopp och dressyr. En av dessa är Last Liberty som verkade flitigt i den svenska aveln.

I tredje led finner vi den legendariska hingsten Rubenstein I som knappt behöver någon presentation. Han är efter Rosenkavalier (ee Romadour II). Rubenstein hade själv en mycket framgångsrik sportkarriär där han tävlade upp till Grand Prix med bland andra Nicole Upphof i sadeln. Hans avkommor är kända för sitt fina temperament och samarbetsvilja. Hans blodslinjer återfinns i nära led hos många av dagens välanvända hingstar inom SWB, som till exempel Skovens Rafael, Sibelius, Zuidenwind med flera.

Van Rosé är efter Van Vivaldi. VV är efter Vivaldi x Olivi, som båda är kända för sin ridbarhet och fina temperament. Båda har gått svåra klasser i dressyr innan sina avelskarriärer. Längre bak i stammen hittar vi fler Grand Prix hingstar i Krack C, Jazz och Biotop m.fl. Van Vivaldi lämnar avkommor som är ädla och moderna i typen. De är byggda i uppförsbacke och rör sig med en naturlig bogfrihet och bärighet. Dom har en stark framåtbjudning och är samarbetsvilliga och lösgjorda till sin natur. Han har själv tävlat internationellt i svår klass samtidigt som han har uppehållit en mycket framgångsrik karriär som avelshingst. År 2023 blev han utnämnd till ”Årets Utmanarhingst” i dressyr för sina bidrag i aveln.