Dimma (67)

Dimma är ett fantastisk sto född 2009 ur stostam (67), uppfödd av Lena Mattsson. Hon är e. Don Primero (Donnerhall x Pik Bube I), och u. Doriz (Zorn x Matador II).

Dimma 2016

Don Primero hade i början av 2000-talet bland de allra högsta avelsindexen för dressyr i flera tyska avelsförbund, samt 56 avkommor med 580 placeringar i tysk S-klass i dressyr. Don Primero själv har segrat 41 gånger i S-klass dressyr. Han har i Tyskland 12 godkända söner, varav 9 i Huvudstambok I. Även i svensk avel har hans avkommor etablerat sig i toppen vid bedömningar och unghästtester gångarter. Don Primero är även far till flera vinnare i unghästchampionat i dressyr.

Fadern, Donnerhall 330887081, f. 1981 e. Donnerwetter, var under sin tävlingskarriär världens bästa dressyrhingst. Han är far till 47 avelsgodkända söner i Tyskland, samt 32 hästar med 615 placeringar i Svår dressyr (1998). Morfadern Pik Bube I 314600373 har själv vunnit svår dressyr, samt har lämnat svårklasshästar i både dressyr och hoppning. Don Primero har nu själv det högsta dressyrindexet i Tyskland.

På mödernet återfinner vi ännu fler S-klass hingstar i både andra led via hingsten Zorn, och i tredje led via legendaren Matador II, som reds och tävlades framgångsrikt av Kyra Kyrklund. Dimmas mamma Doriz är ett selektionssto. Hon fick som unghäst dubbeldiplom och lämnade sedan flera avkommor med diplom och resultat i Msv-klass. Mormor Dolorosa är även hon ett selektionssto med gångartsdiplom och flera framgångrika avkommor, och mormors mor Dorrit tävlade själv Gran Prix innan hon sattes i avel. År 2011 höjdes hon till avelsvärde bokstav E (Elit).

Dimma själv tävlade framgångsrikt som unghäst i lätta klasser med flertalet vinster och placeringar, innan hon tyvärr fick en ligamentskada i ett bakknä. Skadan berodde på trauma mot leden och är inte ärftligt. Sedan dess har hon fått två avkommor, och väntar nu sin tredje avkomma efter Helgstrands Freetown 1370 DVB.

Dimma 2016