Dimma (67)

Dimma är ett *prestationssto och selektionssto född 2009 ur stostam (67), uppfödd av Lena Mattsson. Hon är e. Don Primero (Donnerhall x Pik Bube I), och u. Doriz (Zorn x Matador II). Hon tävlade mycket framgångsrikt som unghäst i med flertalet vinster och placeringar, innan hon tyvärr fick en ligamentskada i ett bakknä. Skadan berodde på trauma mot leden och är inte ärftligt. Sedan dess har hon fått flera avkommor där den äldsta tävlar dressyr med flertalet vinster och placeringar.

Dimma är av god typ med korrekta ben och väl ansatt hals. Hon har tre bra gångarter med stort plus både för skritten och traven. Skritten var fantastisk även på hennes mor och mormor så den verkar nedärvas. Dimma själv är ganska liten, men alla avkommorna har blivit ”normal stora” runt ca 167cm, och detta är förstås något som vi tar hänsyn till när vi gör vårat hingstval.

På mödernet återfinner vi ännu fler S-klass hingstar. I andra led via hingsten Zorn, och i tredje led via legendaren Matador II, som reds och tävlades mycket framgångsrikt av Kyra Kyrklund. Dimmas mamma Doriz är ett selektionssto med dubbeldiplom. Hon lämnade efter sig flera avkommor med diplom och placeringar i Msv dressyr. Mormor Dolorosa är även hon ett selektionssto med gångartsdiplom och flera framgångsrika avkommor, och mormors mor Dorrit tävlade själv Gran Prix innan hon sattes i avel. År 2011 höjdes hon till avelsvärde bokstav E (Elit).

Dimma är e. Don Primero. Don Primero hade i början av 2000-talet bland de allra högsta avelsindexen för dressyr i flera tyska avelsförbund, samt 56 avkommor med 580 placeringar i tysk S-klass i dressyr. Don Primero själv har segrat 41 gånger i S-klass dressyr. Han har i Tyskland 12 godkända söner, varav 9 i Huvudstambok I. Även i svensk avel har hans avkommor etablerat sig i toppen vid bedömningar och unghästtester gångarter. Don Primero är även far till flera vinnare i unghästchampionat i dressyr. Hans far, Donnerhall 330887081, f. 1981 e. Donnerwetter, var under sin tävlingskarriär världens bästa dressyrhingst. Han är far till 47 avelsgodkända söner i Tyskland, samt 32 hästar med 615 placeringar i Svår dressyr (1998). Morfadern Pik Bube I 314600373 har själv vunnit svår dressyr, samt har lämnat svårklasshästar i både dressyr och hoppning.

Dimma (67) är i år, 2023, dräktig med Fifty-Fifty (Fürst Toto x Royal Classic).

Dimma med sitt föl e. Freetown 2022.